Vachtverzorging: Borstelen, borstelen, borstelen ….

vachtverzorging van DoodlesDe vachtverzorging van Doodles is een intensieve bezigheid en kan nog wel eens onderschat worden. In de praktijk kan het best lastig zijn om klitten uit de vacht te houden en nu komen klitten met name voor bij honden met krul- en/of fleecevachten…… dus ook de Doodle!

Wanneer je overweegt om een Doodle pup aan te schaffen, denk er dan ook aan dat je naast het opvoeden van de pup ook wekelijks te maken krijgt met de vachtverzorging van je Doodle

Om klitten en vervilting te voorkomen is het raadzaam om je Doodle 2x per week volledig te borstelen en te kammen. Met borstelen verwijder je het vuil en voorkomt dat de haren aan elkaar gaan kleven. Daarom is het belangrijk om regelmatig te borstelen en kammen.

Hoe weet je nu of je de vacht ook goed hebt geborsteld?

Dit kun je het beste als volgt doen:

Houd met de ene hand het haar omhoog en borstel met de andere hand laagje voor laagje de haren door vanaf de haarwortel tot het uiteinde van de haren waarbij je telkens wat haren laat ontglippen vanuit de hand die de haren omhooghoudt. Je doet dit altijd van onder naar boven met de groeirichting mee, dus van de buik naar de rug, van de tenen omhoog naar de buik, van de nek naar de snuit. Zo borstel je de gehele vacht laagje voor laagje door. Let er wel op dat je de borstel zacht op de huid zet, vooral bij de gevoelige plekken zoals de pootjes, de kop, de buik, de staart en het kontje.

Belangrijk is dat je na het borstelen de vacht met een grove kam doorkamt. De kam is een goede graadmeter of de vacht inderdaad klitvrij is geborsteld. Kam de vacht met losse slagen door. Wanneer de kam blijft hangen in de vacht dan ben je op een klit gestuit.

Hoe krijg je die klit er nu uit?

De klit kan met de borstel eruit worden geborsteld door wederom laagje voor laagje de klit te ontwarren. Wanneer dit niet lukt dan kun je de klit met een ontklit spray behandelen, inmasseren met de vingers en hierna laagje voor laagje uitborstelen. Lukt dit ook niet dan kun je de klit met een ontklitmesje doorsnijden waardoor de knoop minder groot is en je de klit beter kunt ontwarren met de borstel. Ontklit altijd met de borstel, de kam trekt aan de haren en dit is erg onaangenaam en pijnlijk voor je hond.

Hoe ontstaan klitten?

Klitten bevinden zich in het bijzonder op plekken als oksels, liezen en achter de oren, waar de haren ook veel tegen elkaar aan schuren. Klitten ontstaan door:

In het ergste geval blijft er zoveel haar aan elkaar zitten, dat vilt ontstaat.

Van klitten naar vilt

Bij vervilting gaan de vachtharen strakker en vaster zitten en is er geen doorkomen meer aan……de enige oplossing is dan om de vervilting weg te laten scheren door de trimmer.

Klitten en vilt beïnvloeden de gezondheid van je hond. Je hond kan last krijgen van:

Dus…. Voorkom die klitten!

De enige manier om klitten te voorkomen is borstelen, borstelen en nog eens borstelen. De ene vacht heeft meer verzorging nodig dan de andere, maar allen hebben ze een borstel en kambeurt nodig om deze klitvrij te houden. Je Doodle is hier echt bij gebaat!

Begin dus bij je pup al vroeg met borstelen. Zo leer je je pup dat borstelen nodig is. Stel je pup gerust tijdens het borstelen, beloon met lekkere snacks tijdens én na het borstelen want je Doodle krijgt hier z’n hele leven lang mee te maken, dus dan kun je er maar beter een feestje van maken!

SUCCES!